top of page
geboortefotografie_geplande_keizersnede_ingeberken_geboortefotografie.jpg

GEBOORTEFOTOGRAFIE BIJ EEN GEPLANDE KEIZERSNEDE

logo transparant_edited_edited_edited_ed

"Als ik had geweten dat dit een optie was geweest, dan had ik je zéker geboekt om mijn keizersnede te laten fotograferen".

Dit is helaas de meest gehoorde opmerking die ik hoor als ik met mensen praat over geboortefotografie en dan met name over het fotograferen van een keizersnede. In veel ziekenhuizen in Nederland mag ik als professioneel geboortefotograaf op de operatiekamer fotograferen.

In 2005 fotografeerde ik mijn eerste keizersnede. Inmiddels ben ik enorm ervaren met het fotograferen op de operatiekamer en daarom bij uitstek de geboortefotograaf die jouw keizersnede prachtig kan vastleggen zodat jouw partner er 100% voor jou kan zijn.

Voel jij nu direct al dat je hier meer over wil weten en wat ik voor je kan betekenen? Maak dan direct een vrijblijvende afspraak via onderstaande contactlink. Tarief bekijken? Klik hier.

inge berken, keizersnede fotograaf, keizersnede, geboortefotograaf
geboortefotografie, geboortefotograafzwanger, zwangerschap, bolle buik, keizersnede

Een geplande keizersnede is vaak niet het scenario wat je in je hoofd had tijdens je zwangerschap.
Het kan verschillende emoties losmaken: Voor sommige vrouwen is een keizersnede een geruststellende gedachte, bijvoorbeeld na een traumatische eerste bevalling. Andere vrouwenervaren bij een keizersnede juist een gevoel van falen.

In 2005 was het vastleggen van je keizersnede door een fotograaf nog een uniek fenomeen. Tot op de dag van vandaag ben ik iedere keer weer opnieuw onder de indruk van de kracht van de vrouw: Hoe zij deze operatie ondergaat en op deze manier haar kindje op de wereld zet! Wat een prestatie!

Vanuit mijn perspectief als geboortefotograaf vind ik het fotograferen van een keizersnede niet te vergelijken met een natuurlijke bevalling. Ik spreek dan vooral over de technische en praktische kant: In de operatiekamer gelden specifieke regels en voorschriften. Bovendien is de lichtsituatie er extreem. Door mijn jarenlange ervaring ben ik specialist geworden binnen deze vorm van fotografie: Ik heb kennis over de procedures, waardoor ik snel kan anticiperen. Daarnaast beschik ik over de juiste apparatuur, waarmee ik voor jullie een prachtige reportage kan maken.

Ik heb een unieke, officiële samenwerking met de volgende ziekenhuizen, waardoor ik toegang heb
tot de operatiekamer van:

⦁ Het Spaarne Gasthuis in Haarlem
⦁ Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen
⦁ Het Diakonessenhuis in Utrecht
⦁ Meander Medisch Centrum in Amersfoort

Beval jij in een ander ziekenhuis? Grote kans dat ik er dan ook bij mag zijn. Voor de zekerheid adviseer ik je om dit op voorhand te checken.

Als ik jouw bevalling mag fotograferen, kies je voor zekerheid, professionaliteit en artistieke visie. Deze unieke gebeurtenis kan je niet overnieuw doen. Jullie willen het beste voor jullie kindje. Ik wil het beste voor jullie.

keizersnede_geboortefotografie.jpg

"Wij hebben onze geplande keizersnede als magisch ervaren. De aanwezigheid van Inge was zo fijn, ze was er, maar legde onze momenten in stilte vast. De momenten waar we nu nog met tranen naar kunnen kijken, die ons weer terugbrengen naar het moment van ontmoeting."

-Annelot Rieder-

Spaarne Gasthuis Haarlem

geboortefotograaf keizersnede,keizersnede, baby, geboortefotograaf, geboortefotografie, geplande keizersnede

Bekijk deze video om zelf te ervaren hoe fotoreportage van een geplande keizersnede eruit kan zien.

geplande_keizersnede_ingeberken_geboortefotografie_haarlem_amsterdam.jpg

REPORTAGE GEPLANDE KEIZERSNEDE

€ 1395

geboortereportage
+/- 100 foto's

fotoalbum 20x20cm
custom-made omslag


 

tarief geplande keizersnede
Joep-IngeBerkenFotografie-46.jpg
ingeberkengeboortefotografie.png

Meer info over de geplande keizersnede

Een ‘sectio caesarea’ (dit is de medische term) is een operatie waarbij je baby niet langs de natuurlijke weg, maar via een snede in je buik ter wereld komt. De volledige ingreep duurt ongeveer 45 minuten. Je baby wordt meestal binnen de eerste 10 minuten geboren. Daarna maakt de gynaecoloog de baarmoeder en de buikwand met hechtingen weer dicht.

Een keizersnede wordt meestal gepland vanaf 39 weken zwangerschapsduur. Bij sommige medische redenen kan de keizersnede eerder worden gepland.  Een keizersnede die wordt gedaan na 39 weken zwangerschapsduur heeft geen verhoogde risico’s voor de baby ten opzichte van een vaginale bevalling bij dezelfde zwangerschapsduur. Alle medicijnen die je krijgt in verband met de keizersnede zijn veilig voor je baby en voor de borstvoeding.

Bij de zogenoemde “gentle sectio” is extra aandacht voor jou en je baby. Jullie blijven zoveel mogelijk bij elkaar en er is veel aandacht voor huid-op-huid contact. Dit is alleen mogelijk als de conditie van jou en je baby tijdens de operatie goed zijn. Als dat mogelijk is gaan jij, je baby en eventuele partner eerst samen naar de recoveryruimte en daarna samen terug naar de afdeling.

Op de operatiekamer zijn meerdere dokters en verpleegkundigen aanwezig. Zij hebben allemaal een taak bij de keizersnede of de opvang van je kind. Aanwezig zijn: Een anesthesist (dit is de dokter die de ruggenprik geeft) en zijn/haar assistent. Operatieassistenten die ervoor zorgen dat alle spullen voor de operatie   aanwezig zijn en die de gynaecoloog helpen bij de operatie. Een gynaecoloog en een gynaecoloog in opleiding die de operatie uitvoeren en hierbij meestal worden geassisteerd door een co-assistent (student in opleiding tot dokter). Een verpleegkundige voor de eerste opvang van de baby na de geboorte en soms is er een ook een kinderarts aanwezig.

De dokter of operatieassistent poetst je buik met desinfectievloeistof. Hierna dekt de gynaecoloog je buik af met steriele doeken. Voordat zij/hij begint met de operatie test de gynaecoloog altijd nog of je geen pijn voelt. Net zoals bij een verdoving bij de tandarts kan je aanraking blijven voelen, maar je voelt geen pijn. Bijna altijd maakt de gynaecoloog een ‘bikinisnede’, een horizontale (dwarse) snede van 10-15 cm vlak boven het schaambeen (dat is rond de haargrens). Je buikspieren, die van de ribbenboog naar beneden lopen, worden niet doorgesneden maar opzijgeschoven en je buikholte wordt geopend. Daarna opent de gynaecoloog de baarmoeder en haalt hij/zij je baby naar buiten.Vaak drukt men daarbij op je buik. Als je dat wilt, wordt een deel van het doek voor jouw gezicht geopend zodat je door een doorzichtig scherm je baby geboren ziet worden. Op de operatiekamer mogen foto’s gemaakt worden.Als je baby geboren is wordt hij/zij op je borst gelegd (met het plastic zeil ertussen in verband met de steriliteit) zodat je hem/haar kunt zien en voelen. Er wordt 1 minuut gewacht tot de navelstreng wordt doorgeknipt tenzij er een medische reden is dat het eerder moet, bijvoorbeeld omdat de baby wat extra ondersteuning nodig heeft of omdat jij veel bloedverlies hebt. De verpleegkundige of de kinderarts kijkt de baby na en droogt hem/haar af. Dit gebeurt op de operatiekamer vlakbij jou. Meestal komt de baby daarna bij jou op de borst totdat de operatie klaar is. Als de baby wel extra ondersteuning nodig heeft of naar de couveuse afdeling moet, dan mag je partner bij de baby blijven.Je krijgt via het infuus het medicijn oxytocine toegediend om de baarmoeder goed te laten samentrekken en zo het bloedverlies te beperken. Nadat de placenta (moederkoek) geboren is, hecht de gynaecoloog de baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand. De gynaecoloog gebruikt oplosbare hechtingen die niet hoeven te worden verwijderd of nietjes die na 7 dagen verwijderd worden door de verloskundige. Na de keizersnede word je weer op een gewoon bed gelegd en ga je naar de uitslaapkamer (recovery).

Na een keizersnede worden je bloeddruk, polsslag, het bloedverlies en de hoeveelheid urine die via de blaaskatheter afloopt in een zak regelmatig gecontroleerd. Via het infuus krijg je vocht toegediend.Bij een ruggenprik heb je de eerste uren na de operatie nog geen controle over je benen. Geleidelijk krijg je het gevoel en de kracht in je benen terug. De dag van de keizersnede blijf je in bed.

Op de kraamafdeling wordt je baby verder nagekeken door de kinderarts. Ook wordt je baby daar gewogen en aangekleed. Je baby wordt op de afdeling in een gewoon bedje of in een couveuse gelegd. Dit hangt af van de reden voor de keizersnede, de zwangerschapsduur en de toestand van je baby. We streven ernaar dat je bij je baby op de kamer ligt, ook als hij/zij in een couveuse op de afdeling neonatologie ligt.Tijdens de eerste dagen in het ziekenhuis helpt de verpleegkundige je bij de zorg voor je baby. Vanaf de eerste dag betrekt zij ook je partner daarbij. Vanaf de tweede dag ga je onder begeleiding zelf je baby verzorgen. Thuis zal de kraamverzorging deze taak overnemen.

Na de keizersnede kan je meestal na één of twee nachten naar huis. Wanneer je precies naar huis kunt hangt af van de snelheid van je herstel en de gezondheid van je baby. Thuis herstel je verder. Na een keizersnede duurt dit langer dan na een vaginale bevalling. Veel vrouwen zijn moe na een keizersnede. Neem voldoende rust en maak gebruik van de hulp die familie en kennissen je aanbieden. De verloskundige (van de verloskundepraktijk) komt de eerste week na de keizersnede meerdere keren langs om te kijken hoe het met je gaat. Hierbij controleert zij onder andere je temperatuur, je bloeddruk, de wond en de hoeveelheid bloedverlies. Daarnaast kan zij helpen bij de borstvoeding.

Bron: Rondom Zwanger 

bottom of page