top of page

FAQ (meest gestelde vragen)
Alles wat je weten wil in één praktisch overzicht.

 • IS EEN KENNISMAKINGSGESPREK ECHT VRIJBLIJVEND?
  Ja, maar wel met een kleine sidenote. Op het moment dat wij een kennismakingsgesprek plannen ga ik ervan uit dat je serieus overweegt om mij als geboortefotograaf te boeken. Alle praktisch info kan je nl. al op mijn website vinden, het gesprek ik bedoeld om te kijken of wij de juiste klik hebben, want dat is uiteraard cruciaal.
 • HOELANG BEN JE AL GEBOORTEFOTOGRAAF?
  Al bijna 19 jaar. In 2004 fotografeerde ik mijn eerste geboorte en dat was in Nederland echt uniek. Ik werkte toen al als professioneel baby en kinderfotograaf maar een geboorte had ik nog nooit gefotografeerd. Dus toen ik het verzoek kreeg om een geboorte vast te leggen greep ik deze kans met beide handen aan. Social media bestond toen nog niet en mijn foto's waren toen alleen te zien op mijn website en op mijn weblog. Toch wisten mensen mij te vinden en zo ging het balletje rollen. Toch besloot ik om er mee te stoppen omdat ik er al snel achter kwam dat je dit werk eigenlijk onmogelijk doen zonder collega's, er waren geen andere geboortefotografen in die tijd. Ook waren mijn twee kinderen nog erg klein, dit ging niet echt samen met het lange stand-by staan. Na een paar jaar werd in Amerika geboortefotografie heel bekend en waaide het over naar Nederland. Toen heb ik het vol enthousiasme weer opgepakt en nadat ik een geweldige en betrouwbare back-up had gevonden ging het ineens heel snel. Inmiddels heb ik al diverse mooie internationale awards gewonnen voor mijn fotografie.
 • HOEVEEL FOTO'S ONTVANG IK EN ZITTEN DAAR DAN OOK DE RAW-FILES BIJ?
  Je ontvangt ca. 100 foto's. Dit is een minimum, de praktijk leert dat het er meestal wel wat meer zijn. Ik werk met RAW bestanden. Dit is de basis van mijn foto's, deze bewerk ik zorgvuldig en ik lever ze af als jpeg. De RAW bestanden zijn een 'halffabrikaat' en blijven in mijn bezit. Ik lever deze dus niet mee.
 • KAN IK ZELF DE FOTO'S UITZOEKEN DIE IK IN HET FOTOALBUM WIL?
  Jazeker! De foto's worden getoond in een -van wachtwoord voorzien- online fotoalbum. Hierbinnen kunnen jullie een lijst aanmaken met daarin de favoriete foto's. Deze foto's zal ik verwerken in de digitale opmaak van het album. Na jullie goedkeuring wordt de opmaak naar de drukkerij gestuurd.
 • BEN JIJ EEN VLIEG OP DE MUUR?
  Nee, ik ben niet die vlieg op de muur. Waarschijnlijk heb je dit ergens gelezen, dat een goede geboortefotograaf zich gedraagt als een vlieg op de muur, onzichtbaar. Dit vind ik nogal een bewering en zo zie ik mezelf niet. Mijn aanwezigheid zal opgemerkt worden, ik kan mezelf niet onzichtbaar maken en dit is ook helemaal niet mijn intentie. Hoe werk ik dan wel? Ik beweeg mij onopvallend door de ruimte. Ik blend makkelijk in en pas me aan aan de sfeer en situatie. Noem mij dan maar een kameleon. Voel je niet verplicht om met mij te praten. Wil je wel gezellig kletsen? Ook helemaal goed. Ik voel feilloos aan wat er wel en niet van mij verwacht wordt aan persoonlijk contact.
 • MAAK JE OOK VIDEO-OPNAMES?
  Afhankelijk van het gekozen pakket maak ik ook video opnames.
 • KAN IK EEN FOTO GEBRUIKEN VOOR OP HET GEBOORTEKAARTJE?
  Ja dit kan zeker, laat mij dit van te voren even weten en dan bespreken we de mogelijkheden.
 • WANNEER KAN IK HET BESTE EEN GEBOORTEREPORTAGE BOEKEN?
  Daar kan ik eigenlijk geen eenduidig antwoord op geven. Sommige boekingen vinden plaats zodra de uitslag van een zwangerschapstest positief is, anderen boeken een week voor uitgerekende datum. En alles wat daar tussenin zit. Het antwoord is eigenlijk: wanneer jij/jullie er klaar voor zijn. Ik heb echter geen onbeperkte beschikbaarheid en neem maar een beperkt aantal geboortes per maand aan en vol is vol.
 • WORDEN MIJN FOTO'S GEBRUIKT VOOR JOUW WEBSITE & OP SOCIAL MEDIA?
  Uiteraard ben ik trots op mijn werk maar ik wil er graag heel duidelijk in zijn: ik fotografeer op de eerste plaats voor mijn klanten en hun privacy staat voor mij voorop. Als ik wel foto's mag delen stel ik dat natuurlijk heel erg op prijs want ik laat de wereld graag zien hoe mooi geboortefotografie kan zijn. En dit kan ook met detailfoto's en personen niet herkenbaar in beeld. Verder is het je misschien al opgevallen dat ik nooit personen tag in foto's, ik geen namen noem en geen herkenbare context schrijf bij een foto. Omdat ik dit niet relevant vind, het gaat bij mij puur om de foto.
 • WANNEER KOM JE EN GA JE WEER WEG?
  In principe kom ik als je regelmatige weeën hebt die voor ontsluiting zorgen. Rond de 5 cm ontsluiting kom ik jullie kant op. Soms kan dit ook eerder zijn, dit ligt een beetje aan hoe een eventuele vorige bevalling verliep. Ging die supersnel? Dan kom ik eerder. Vanaf 38 weken sta ik standby voor jullie en maak ik een groepsapp aan waarmee we laagdrempelig contact kunnen houden, 24/7, dus ja, ook 's nachts. In mijn dagelijkse leven hou ik er dus continue rekening mee dat ik zou kunnen worden opgeroepen. Na de geboorte blijf ik nog ca. twee uur. Dan heb ik mooi het 'gouden uurtje' kunnen fotograferen, de eerste controles en eventueel het eerste bezoek. Daarna is het tijd om afscheid te nemen en jullie samen lekker te laten genieten van jullie wonder. Komt het bezoek (broertjes, zusjes, grootouders) wat later? Tegen een meerprijs is het mogelijk dat ik langer blijf of (mocht het midden in de nacht zijn) dat ik de volgende ochtend terug kom.
 • LEVER JE DE FOTO'S IN KLEUR OF ZWARTWIT?
  Ik fotografeer alles in kleur. Daarna, tijdens het proces van bewerken, beslis ik op basis van het beeld of hij kleur of zwartwit wordt. Hoe komt het beeld het beste tot zijn recht? Hoe komt het verhaal, de emotie het beste tot zijn recht? Daar kijk ik naar.
 • WAT GEBEURD ER ALS JIJ ER DOOR OMSTANDIGHEDEN NIET BIJ KAN ZIJN?
  Geboortefotografen beschikken over superpowers maar uiteindelijk zijn we ook maar gewoon mensen. En die kunnen ziek worden, autopech krijgen, belangrijke privéafspraken hebben. In dat geval kan ik een beroep doen op mijn back-up fotograaf. En naast haar heb ik nog een aantal talentvolle collega's waar ik ook een beroep op kan doen. Uiteraard doe ik alles om er zelf bij te zijn! In overleg met jullie kan ervoor gekozen worden dat ik zelf de foto's bewerk om er zo voor te zorgen dat ik ze met mijn eigen herkenbare stijl af kan leveren.
 • HOELANG DUURT HET VOORDAT IK HET RESULTAAT TE ZIEN KRIJG?
  De complete fotoreportage is afgerond binnen 8 weken. Binnen 24 uur stuur ik een preview. Een snelle levertijd van één week is mogelijk tegen een bijbetaling, zie tarievenpagina.
 • ALS IK OP DE FOTO'S EEN ONDERKIN HEB, PHOTOSHOP JIJ DIE DAN WEG?
  Geboortefotografie is documentaire fotografie, het vastleggen van de realiteit. Dus nee, ik photoshop geen onderkinnen weg en ik zal je niet vragen om een andere positie aan te nemen omdat die meer flatterend is. It is what it is.
 • BLIJF JE NA DE GEBOORTE WACHTEN OM DE EERSTE ONTMOETING MET BROERTJES/ZUSJES/GROOTOUDERS TE FOTOGRAFEREN?
  Uiteraard, de eerste ontmoeting met het nieuwste familielid is onbetaalbaar! Als zij niet binnen twee uur (ongeveer, ik werk niet met een stopwatch) na de geboorte kunnen komen dan kan ik tegen een extra tarief langer blijven of de volgende ochtend/dag terugkomen.
 • KUN JE EEN PAAR LEUKE WEETJES OVER JEZELF DELEN?
  Ok, here we go: 51 jaar, van oorsprong Haagse maar al jaren happy in Haarlem. Trotse moeder van twee volwassen kinderen en een net zo trotse partner van mijn vriend. Ik drink heel veel koffie met heel veel melk en twee zoetjes, ben gek op mijn Mini Cooper, verre reizen naar exotische oorden en korte citytrips. Van goede rode wijn, champagne en mierzoete cocktails wordt ik altijd blij! Ik hou van lekker eten en uitgebreid koken. Maar voor alles uit de snackbar mag je mij ook wakker maken! Echter alles wat leeft onder de waterspiegel zal ik nooit eten, dus ook geen sushi. Mijn bejaarde rode kater Simba is alles voor mij. Mijn loopbaancarrière is best bijzonder: van reisleidster, bankmedewerkster, stewardess, directiesecretaresse, grondstewardess, doktersassistente naar fotografe. 20 jaar geleden begon ik met fotograferen en 18 jaar geleden begon ik als afdelingssecretaresse (16 uur per week) op de verlosafdeling van het Spaarne Gasthuis in Haarlem. Deze combinatie is vandaag de dag nog steeds actueel. Ik voel me echt bevoorrecht om deze twee banen te combineren binnen het specialisme waar mijn hart ligt: verloskunde.
 • IK WIL HEEL GRAAG EEN GEBOORTEFOTOGRAAF BOEKEN MAAR MIJN PARTNER TWIJFELT NOG. WAT NU?
  Dat vind ik eigenlijk heel begrijpelijk. Vaak is het toch een van de twee die met het idee van een geboortefotograaf komt en hier waarschijnlijk al wat meer informatie over gevonden heeft en al wat speurwerk heeft verricht. Een reactie van de partner zou kunnen zijn: 'maar ik wil dit liever met jou alleen samen doen, ik hoef hier geen vreemde bij'. En weet je, ik snap dat heel goed. Daarom is het een goed idee om een kennismakingsgesprek te plannen.
 • IK VIND EEN GEBOORTEREPORTAGE TOCH NET IETS TE INTIEM MAAR VIND JE FOTO'S WEL HEEL MOOI, HEB JE EEN ALTERNATIEF?
  Vind je geboortefotografie wel mooi, maar toch net te intiem voor jezelf? Maar vind je het hele prille begin toch mooi om vastgelegd te hebben? Dan is de post-partum reportage wellicht een mooi alternatief voor jou! Ik kom zo vroeg mogelijk in de kraamtijd om die eerste momenten te fotograferen in documentaire stijl. Er wordt dus niet geposeerd, net als bij een geboorte.
 • WAT ALS HET EEN KEIZERSNEDE WORDT?
  Soms loopt een geboorte anders dan gehoopt. In het geval van een keizersnede zijn er twee ziekenhuizen waar ik mee mag naar de operatiekamer. Dit zijn het Spaarnegasthuis in Haarlem en Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen. In alle andere ziekenhuizen heb ik deze zekerheid niet. Sommige ziekenhuizen laten helemaal geen geboortefotografen toe op de operatiekamer, andere ziekenhuizen zijn daar wat soepeler in. Op het moment dat ik niet mee zou mogen blijf ik achter op de afdeling en pak ik het fotograferen weer op na de keizersnede en jullie weer terug zijn op de kamer. De foto's die jullie zelf gemaakt hebben van de keizersnede zal ik bewerken zodat deze meegenomen kunnen worden in het geboorteverhaal. Op deze manier wordt het toch een compleet geheel.
bottom of page