top of page

 Claim NU jouw gratis fotoalbum! 

Een GRATIS fotoalbum, say what?!

 

Ja, je leest het goed! Als je de komende maanden bij mij een fotoreportage voor je geplande keizersnede boekt ontvang je een luxe persoonlijk ontworpen fotoalbum gewoon helemaal kado! De waarde van dit album is maar liefst

250

Wil jij gebruik maken van dit fantastische aanbod? Neem dan snel contact met mij op door op onderstaande button te klikken en dan vertel ik je alles wat je weten wil over mijn werkwijze.

Dit is een tijdelijke aanbieding en geldt alleen voor fotoreportages van geplande keizersnedes.

"Wij hebben onze geplande keizersnede als magisch ervaren. De aanwezigheid van Inge was zo fijn, ze was er, maar legde onze momenten in stilte vast. De momenten waar we nu nog met tranen naar kunnen kijken, die ons weer terugbrengen naar het moment van ontmoeting."

-Annelot Rieder-

Spaarne Gasthuis Haarlem

geboortefotograaf keizersnede,keizersnede, baby, geboortefotograaf, geboortefotografie, geplande keizersnede

Bekijk deze video om zelf te ervaren hoe fotoreportage van een geplandekeizersnede eruit kan zien.

ingeberkengeboortefotografie.png

Meer info over de geplande keizersnede

Een ‘sectio caesarea’ (dit is de medische term) is een operatie waarbij je baby niet langs de natuurlijke weg, maar via een snede in je buik ter wereld komt. De volledige ingreep duurt ongeveer 45 minuten. Je baby wordt meestal binnen de eerste 10 minuten geboren. Daarna maakt de gynaecoloog de baarmoeder en de buikwand met hechtingen weer dicht.

Een keizersnede wordt meestal gepland vanaf 39 weken zwangerschapsduur. Bij sommige medische redenen kan de keizersnede eerder worden gepland.  Een keizersnede die wordt gedaan na 39 weken zwangerschapsduur heeft geen verhoogde risico’s voor de baby ten opzichte van een vaginale bevalling bij dezelfde zwangerschapsduur. Alle medicijnen die je krijgt in verband met de keizersnede zijn veilig voor je baby en voor de borstvoeding.

Bij de zogenoemde “gentle sectio” is extra aandacht voor jou en je baby. Jullie blijven zoveel mogelijk bij elkaar en er is veel aandacht voor huid-op-huid contact. Dit is alleen mogelijk als de conditie van jou en je baby tijdens de operatie goed zijn. Als dat mogelijk is gaan jij, je baby en eventuele partner eerst samen naar de recoveryruimte en daarna samen terug naar de afdeling.

Op de operatiekamer zijn meerdere dokters en verpleegkundigen aanwezig. Zij hebben allemaal een taak bij de keizersnede of de opvang van je kind. Aanwezig zijn: Een anesthesist (dit is de dokter die de ruggenprik geeft) en zijn/haar assistent. Operatieassistenten die ervoor zorgen dat alle spullen voor de operatie   aanwezig zijn en die de gynaecoloog helpen bij de operatie. Een gynaecoloog en een gynaecoloog in opleiding die de operatie uitvoeren en hierbij meestal worden geassisteerd door een co-assistent (student in opleiding tot dokter). Een verpleegkundige voor de eerste opvang van de baby na de geboorte en soms is er een ook een kinderarts aanwezig.

De dokter of operatieassistent poetst je buik met desinfectievloeistof. Hierna dekt de gynaecoloog je buik af met steriele doeken. Voordat zij/hij begint met de operatie test de gynaecoloog altijd nog of je geen pijn voelt. Net zoals bij een verdoving bij de tandarts kan je aanraking blijven voelen, maar je voelt geen pijn. Bijna altijd maakt de gynaecoloog een ‘bikinisnede’, een horizontale (dwarse) snede van 10-15 cm vlak boven het schaambeen (dat is rond de haargrens). Je buikspieren, die van de ribbenboog naar beneden lopen, worden niet doorgesneden maar opzijgeschoven en je buikholte wordt geopend. Daarna opent de gynaecoloog de baarmoeder en haalt hij/zij je baby naar buiten.Vaak drukt men daarbij op je buik. Als je dat wilt, wordt een deel van het doek voor jouw gezicht geopend zodat je door een doorzichtig scherm je baby geboren ziet worden. Op de operatiekamer mogen foto’s gemaakt worden.Als je baby geboren is wordt hij/zij op je borst gelegd (met het plastic zeil ertussen in verband met de steriliteit) zodat je hem/haar kunt zien en voelen. Er wordt 1 minuut gewacht tot de navelstreng wordt doorgeknipt tenzij er een medische reden is dat het eerder moet, bijvoorbeeld omdat de baby wat extra ondersteuning nodig heeft of omdat jij veel bloedverlies hebt. De verpleegkundige of de kinderarts kijkt de baby na en droogt hem/haar af. Dit gebeurt op de operatiekamer vlakbij jou. Meestal komt de baby daarna bij jou op de borst totdat de operatie klaar is. Als de baby wel extra ondersteuning nodig heeft of naar de couveuse afdeling moet, dan mag je partner bij de baby blijven.Je krijgt via het infuus het medicijn oxytocine toegediend om de baarmoeder goed te laten samentrekken en zo het bloedverlies te beperken. Nadat de placenta (moederkoek) geboren is, hecht de gynaecoloog de baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand. De gynaecoloog gebruikt oplosbare hechtingen die niet hoeven te worden verwijderd of nietjes die na 7 dagen verwijderd worden door de verloskundige. Na de keizersnede word je weer op een gewoon bed gelegd en ga je naar de uitslaapkamer (recovery).

Na een keizersnede worden je bloeddruk, polsslag, het bloedverlies en de hoeveelheid urine die via de blaaskatheter afloopt in een zak regelmatig gecontroleerd. Via het infuus krijg je vocht toegediend.Bij een ruggenprik heb je de eerste uren na de operatie nog geen controle over je benen. Geleidelijk krijg je het gevoel en de kracht in je benen terug. De dag van de keizersnede blijf je in bed.

Op de kraamafdeling wordt je baby verder nagekeken door de kinderarts. Ook wordt je baby daar gewogen en aangekleed. Je baby wordt op de afdeling in een gewoon bedje of in een couveuse gelegd. Dit hangt af van de reden voor de keizersnede, de zwangerschapsduur en de toestand van je baby. We streven ernaar dat je bij je baby op de kamer ligt, ook als hij/zij in een couveuse op de afdeling neonatologie ligt.Tijdens de eerste dagen in het ziekenhuis helpt de verpleegkundige je bij de zorg voor je baby. Vanaf de eerste dag betrekt zij ook je partner daarbij. Vanaf de tweede dag ga je onder begeleiding zelf je baby verzorgen. Thuis zal de kraamverzorging deze taak overnemen.

Na de keizersnede kan je meestal na één of twee nachten naar huis. Wanneer je precies naar huis kunt hangt af van de snelheid van je herstel en de gezondheid van je baby. Thuis herstel je verder. Na een keizersnede duurt dit langer dan na een vaginale bevalling. Veel vrouwen zijn moe na een keizersnede. Neem voldoende rust en maak gebruik van de hulp die familie en kennissen je aanbieden. De verloskundige (van de verloskundepraktijk) komt de eerste week na de keizersnede meerdere keren langs om te kijken hoe het met je gaat. Hierbij controleert zij onder andere je temperatuur, je bloeddruk, de wond en de hoeveelheid bloedverlies. Daarnaast kan zij helpen bij de borstvoeding.

Bron: Rondom Zwanger



 

bottom of page